To Zara or not to Zara

Ez egy nagyon spontán poszt lesz, jelenleg fogalmam sincs mennyire rövid-hosszú, de most 22:18-kor úgy érzem le kell írjam a gondolataim.

Mostanában egyre több helyen látom a kommenteket, kérdéseket, megjegyzéseket az Inditexes - leginkább Zarás cuccok szidásáról. "Tömeg cuccok, mindenki Inditexből öltözik, uncsi, Zarás robotok". Ezek a kifejezések naponta 2x legalább szembe jönnek velem.

Részben igazat adok ennek. Eredetileg le akartam (sőt le is írtam) ide a szerintem 'tömeglány' kinézetet, de kitöröltem, mert tényleg nem szeretnék senkit megbántani. Úgyis tudjuk miről van itt szó, velem ha a suliba megyek naponta legalább 5 ilyen jön szembe. Nincs semmi baj azzal, ha valakinek nincs kreativitása öltözködés terén, lehet másolni egymást abszolút. De akkor ne általánosítsunk, hogy ha valaki a Zarában vásárol, akkor máris uncsi és tömeg és nem egyedi, mert ez nem így van. Szuper lenne, ha több embernek lenne bátorsága kicsit merészebben öltözködni, és nem megelégedni az átlagossal. Régen kicsit én is féltem attól, hogyha máshogy öltözöm akkor megbámulnak, ami így van. Mostanra azonban szerencsére ez már nem érdekel. Azt veszem fel, amiben én jól érzem magam, ha az a Zarából van akkor onnan, ha Ebayről akkor pedig onnan.Lehet a Zarából is úgy vásárolni, hogy szuper egyedi legyen a megjelenésed. Senki nem tartja a puskát a fejedhez az üzletben, hogy márpedig azt a táskát vedd meg amilyenből az utcán sétálva 6-ot látsz. Nekünk, magyar divat őrülteknek egyedül ez az üzlet kínál olyan dolgokat, ami a kifutókon bemutatott nagy designer termékek "utánzata"(tekintsünk most el az online vásárlástól). Nem egy az egyben, de ha tudjuk, hogy a tavaszi trend a bomber lesz meg a csíkok akkor a Zarában kaphatunk olyat, és ennek nagyon örülünk. Én legalábbis igen, mert szeretem a friss trendeket követni, de nem tudom megengedni magamnak azt, hogy mindezt Philip Limmel és Phoebe Philoval karöltve tegyem meg.

Próbáltam turiba járni régen, kerestem kincseket, de sosem találtam. Egyszer sem. Nem tehetek róla, nem tetszenek, plusz az alapvető tisztaság mániám miatt nem is gondolom, hogy fel tudnám venni azokat a dolgokat. Most leszögezném mielőtt késsel estek a nyakamnak, NINCS semmi baj azzal, ha valaki onnan öltözik. Lehet onnan is jól öltözni, nehezen, de lehet. Én nem szeretem, vállalom. Ez vagyok én.
A véleményem szerint ugyanakkora érzék kell ahhoz, hogy a Zarából állítsunk össze egy EGYEDI outfitet, mint a turiból. És itt le is zárnám a témát :)6 megjegyzés

 1. Nekem a Zaraval egy bajom van csak, hogy iszonyatosan drága lett. Régen sem volt olcsó, de az utóbbi egy-két szezon óta az égbe szöktek az árak és többek között ezért sincs már kedvem betenni oda a lábamat, mert tudom, hogy ami megtetszik, annak tutira 13ezer ft fölött lesz az ára.
  Régen imádtam, csak onnan öltözködtem, majd amikor már nem tudtam lépést tartani az árakkal, lejjebb adtam, pedig mindig úgy gondoltam, hogy ha megöregszem "zaras" néni leszek, de ez már tuti nem így lesz.
  És így utólag nem is bánom, mert rájöttem, hogy az olcsóbb dolgokban is jól érzem magamat, nem akarom játszani a nagyvilági nőt, csak hogy megmutassam mindenkinek, hogy telik nekem minden hónapban 20ezres blézerre, meg cipőre.
  Persze ki lehet fogni a special price vonalban is jókat, de szerintem igazán leárazáskor éri meg itt vásárolni.
  Ez a tömegstílus, amit képviselnek a mai lányok nekem pont hogy nem tetszik, gondolok itt a motoros csizma-parka-egyenzara táska, nagyon kis elit, nagyon kis sznob stílusra, nem tudom én ezzel nem igazán tudok azonosulni.

  Lehet, hogy másnak az én stílusom filléres meg olcsó, de úgy gondolom, hogy ilyen alapon mindenki onnan öltözködjön, ahonnan neki jól esik, ott költse a pénzét, ahol azt kapja, ami az ízlésének megfelel. Ha ez pont a Zara meg az inditexes többi üzlet, akkor ez van. Abban igazad van, hogy jelenleg ők nálunk a divat fellegvárai, úgyhogy igazából nincs mit ezen ragozni.

  De én ugyanúgy imádok az ázsia centerbe járni, mint más "plázás" üzletbe.
  Nekem egy a lényeg, hogy csajos legyen, nőies, szexi, csini én ezt keresem minden ruhában és kiegészítőben, nem konkrétan a címkét.

  Ha valaki ezért lenézi a másikat meg úgy érzi, hogy szebb, meg jobb nő attól, mert rajta Zaras cuccok van, míg a másikon egy noname, akkor ő már nagyon elhitte magáról, hogy valaki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek veled :) És tényleg nagyon drága lett a Zara :(

   Törlés
 2. Nekem a Zarával az egyetlen problémám még így is az ára. Lehet, hogy csak én vagyok ennyire spórolós, de sajnos nem engedhetek meg magamnak egy blézert 20-30 ezrekért, amikor máshol 6-10-ért kapom meg. Én is imádom a Zarát, tényleg gyönyörű darabokat árulnak, de egyelőre marad a kirakatböngészés és sóhajtozás. :)
  Ennek ellenére én sem szeretem az inditex boltokat. Persze ott is be tudok vásárolni, de engem nagyon idegesít a tömeg. Barátnőm vett egy táskát a Bershkában, és a vonaton meg a városban körülbelül 6 lánynál láttam ugyanazt, ugyanabban a stílusban viselve. Én sokkal inkább úgy vagyok vele, hogy lehet tömegcikkeket venni, de akkor ne ugyanazt a felsőt és nadrágot vegyük fel hozzá, ami mindenki máson van, hanem próbáljuk kicsit a saját ízlésünkre formálni. Nem mondom, hogy nekem ez sikerül, szinte sose, de próbálkozom, és ez egyelőre nekem elég. :)
  A turkálókat én sem szeretem. Fogalmam sincs, mi a kínálatuk, körülbelül 5-10 éve voltam ott utoljára, de nem is vágyok rá. Nekem is a tisztaságérzetem jajveszékelne, ha egy már hordott darabot kellene viselnem, egyszer hordott cimke ide vagy oda. A kiegészítőkkel kicsit könnyebben meg tudok alkudni, de azzal is vannak problémáim. Ki tudja, mit cipeltek egy táskában mások... Akkor már inkább a kínai, aminél a minőség a nagyobb probléma...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is nagyjából ezt szerettem volna a postban közölni, hogy a tömeglányok igaz, hogy az Inditexekből válnak ki úgymond, de ennek nem feltétlen kell így lennie :) Nem kötelező azt venni ott, amit mindenki!

   Törlés
 3. Sok igazság van benne, de sajnos a tömeglány jelenség Zara nélkül is jelen lenne attól tartok, ha nincs igény az egyediségre, akkor máshonnan is megtalálja a módját az ember, hogy uniformizálódhasson, így érzi magát biztonságban. Talán idővel enyhül majd ez is:)

  VálaszTörlés
 4. Én ugyanezt a piros zara ruhát turkáltam 600ft-ért :)

  VálaszTörlés

Latest Instagrams

© Frocks and Fizz. Design by Fearne.