Life-changing bread

Lassan egy éve lesz, hogy szépen lassan megreformáltam az étkezésem, és egy egészen elfogadható életmódot folytatok. Mindig hangsúlyozom, hogy nem követek semmiféle diétát, semmi konkrét dolgot, csak úgy alakítom az életmódom, ami nekem megfelelő, és követhető, amitől jól érzem magam. 
A kenyér örök kedvencem sajnos, egyszerűen megveszek egy frissen sült baguett illatától.. viszont meg is van a böjtje utána. Milliószor próbáltam már fehér kenyérre hajazó, egészséges recepteket kreálni, mindannyiszor kudarcba fulladt a próbálkozásom. Egyszerűen meg kell érteni, hogy ilyen nincs. Nem is lesz. 
A mai kenyérrecept viszont szerintem telitalálat. Egészen hasonlít a rozskenyér ízéhez (amit szintén imádok), nem fojtó mint a legtöbb gluténmentes-paleo kenyér, nem tojásízű (hiszen nincs is benne tojás :)
Aki olyan kenyérre vágyik, mint a friss kovászos, az ne próbálja meg ezt a receptet, mert nem fog megelégedni vele. Viszont aki kicsit hajlik a kompromisszumra az egészséges életmód miatt - Bon Appétit!

A My New Roots zseniális blogjáról kölcsönöztem a nevéhez igencsak méltó 'Life-Changing Loaf of Bread' receptet.

Hozzávalók:

135 gramm napraforgómag
90 gramm lenmag
65 gramm mogyoró/mandula (felszeletelve)
145 gramm zabpehely (gluténmentes legyen!)
2 evőkanál chia mag
4 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál só
1 evőkanál juharszirup/méz
2,5 evőkanál kókuszolaj/ghee
350 ml víz

Először a száraz hozzávalókat kell összeönteni, a sorrend mindegy. Egy másik tálkában próbáljuk meg összekeverni a vizet, az édesítőszert és a kókuszolajat. (Nem egyszerű feladat!) Ezután tessék összevegyíteni a két tál tartalmát. Ha esetleg túlságosan sűrű lenne a massza, hozzá lehet adni pár kanál vizet. Ezután mehet a kenyérformánkba, a recept szilikont ajánl, én rendessel sütöttem és úgy is működött. Most jön a türelem játék, hagyni kell állni a konyhapulton úgy ahogy van legalább 2 órát, de én egy éjszakát javasolok.

Másnap a sütőt 175 fokra kell előmelegíteni, és beröpíteni a kenyerünket 20-30 percre. Azért írom ezt az időintervallumot, mert trükk következik, ki kell borítani a kenyeret egy tepsire 20-30 perc után, és úgy továbbsütni 35-45 percig. 
Nem lehet percre pontosan kiszámítani a sütést, akkor van kész ha gyönyörű barna kívülről, és szinte kong ha megkopogtatod. 
Fontos rész: Várd meg amíg TELJESEN kihűl mielőtt felvágnád. Különben darabjaira fog esni.
Én már kipróbáltam sós és édes változatban is, mindkettő isteni finom!

For english, please check out Sarah's blogpost!

Megjegyzés küldése

Latest Instagrams

© Frocks and Fizz. Design by Fearne.